Punainen Turku 1917-1918
TURKU ennen ja nyt

Kuvaaja Merja Otronen on ottanut uusia valokuvia vanhojen kuvien pohjalta. Uudet kuvat ovat täsmälleen samoista paikoista kuin vanhatkin, jolloin muutokset on helppo nähdä.
TURKU ENNEN JA NYT esittelee Aurajoen rannan, tuomiokirkon ympäristön, kauppatorin ja Turun keskeisten katujen muuttuneita maisemia. Kirja sisältää yli 100 ennen ja nyt -kuvaparia.
Maaherran makasiini
Rauno Lahtinen: Maaherran makasiini. Turun Yliopistosäätiö, Turku 2017 (108 s.)
Casagrandentalon vuosisadat
Keskeisellä paikalla Aurajoen rannassa sijaitsevalla Casagrandentalolla on takanaan vuosisatainen historia. Tontin vanhimmat rakennelmat on ajoitettu jopa 1300-luvulle. Paikalla sijaitsi 1500-luvulla Pyhän Hengen kirkko, jonka raunioilla on nykyään maanalainen Pyhän Hengen kappeli.
Kirjaa myyvät 6. kesäkuuta 2017 alkaen Scandic Julia, Sisustajan Divaani, Ravintola Mami, Anniskelukahvila Tiirikkala ja Ravintola Tårget.
Turku - kaupunkiopas
Turusta ei ole tehty matkaopasta vuosikymmeniin. Pitkä odotus päättyy kesäkuussa 2017, jolloin ilmestyy Turku – kaupunkiopas. Kirja esittelee Suomen historiallisimman kaupungin kiinnostavimmat nähtävyydet, museot, ravintolat, kaupat ja paljon muuta – modernilla ja raikkaalla otteella.
Åbo från forntid till nutid
Turun historia - Nu även på svenska!
Elämää 1940-luvun Turussa
Turun puretut talot 5
Turun puretut talot -kirjasarja
Aurajoen sillat ja förit
Turku aasialaisen influenssan kourissa 1957
True crime Turku
Kuka tappoi Raunistulan kuninkaan?
Mitä tapahtui Vartiovuorella tammikuisena yönä 1927?
Kuka murhasi Sirkka-Liisa Waljuksen?
Miksi Turun torilla puukotettiin ihmisiä elokuussa 2017?
Murhia ja hirmutekoja Turussa
Historia on tarinoita. Kaikki suuria lehtiotsikoita aiheuttaneet tarinat eivät kuitenkaan päädy oppikirjoihin. Murhia ja hirmutekoja Turussakertoo yli 60 turkulaista tositarinaa murhista, murhayrityksistä, ryöstöistä ja muista hirmuteoista.
Kirjan kuvaamat tapahtumat ulottuvat 1900-luvun alusta nykypäivään. Jotkut tapaukset ovat jo painuneet unohduksiin, mutta monet ovat jääneet voimakkaasti turkulaisten mieleen jopa vuosikymmenten ajaksi. Osa tapauksista on yhä vailla ratkaisua.
Tuttu ja turvallinen Turku näyttäytyy kirjan tarinoiden myötä aivan uudessa valossa.
Rauno Lahtinen: Murhia ja hirmutekoja Turussa. Kirja ilmestyy syksyllä 2020.
Kävely 1920- ja 1930-lukujen Turussa
Sotien välisten vuosikymmenten arkkitehtuuri värittää vahvasti Turun katukuvaa. Aikakausi oli arkkitehtuurin kannalta kiinnostava, sillä kahdenkymmenen vuoden aikana rakentamisen tyyli muuttui kokonaan.
1920-luvun jälkimmäisellä puoliskolla Turussa koettiin rakentamisen korkeasuhdanne. Erityisesti vuonna 1928 kaupungin keskustassa rakennettiin paljon.
Tyylikäs 1920-luvun klassismi vaihtui vuosikymmenen lopulla suoraviivaisia muotoja ja valkoisia seiniä suosineeksi funktionalismiksi, joka vakiinnutti 1930-luvulla asemansa. Varhaista funktionalismia edustavat mm. Alvar Aallon suunnittelemat Lounais-Suomen Maalaistentalo ja Turun Sanomien talo.
Turusta tuli Suomessa uuden modernin tyylin suunnannäyttäjä. Kesäkuussa 1929 järjestetyt Turun Messut muodostuivat funktionalismin esiinmarssiksi. Näyttelyalueen ilmeen suunnitelleet arkkitehdit Alvar Aalto ja Erik Bryggman olivat uuden arkkitehtuurin kärkinimiä Suomessa.
Kävely 1920- ja 1930-lukujen Turussa esittelee 70 turkulaista rakennusta sotien välisiltä vuosikymmeniltä. Mukana ovat Aallon ja Bryggmanin suunnittelemat talot, mutta myös kymmeniä muita kohteita. Rakennusten lisäksi kirja kertoo aikakauden Turusta ja esittelee kaupungissa vaikuttaneita arkkitehteja ja rakennusmestareita.
Manilla: viinatehtaasta kulttuuritehtaaksi
Manillan tehdas on yksi Turun keskeisistä kulttuuritiloista. Manillan rakennukset ovat kulkeneet pitkän taipaleen 1860-luvun viinanpolttimosta hihnatehtaaksi ja edelleen köysitehtaaksi. Vuonna 1866 toimintansa aloittaneen viinanpolttimon oli lopetettava alkoholin valmistaminen 1910-luvulla kieltolain takia. Rakennukseen sijoittui tämän jälkeen kymmenen vuoden ajaksi hihnatehdas Dana ja vuodesta 1929 lähtien köysitehdas Manilla.
Manillan tehdas muutti 1980-luvun alkupuolella suurempiin tiloihin Iso-Heikkilään, minkä jälkeen vanhat rakennukset oli tarkoitus purkaa uusien kerrostalojen tieltä. Moninaisten vaiheiden jälkeen arvokas tehdasmiljöö saatiin kuitenkin pelastettua kulttuurikäyttöön. Aurinkobaletin ensimmäinen esitys tehtaan tiloissa nähtiin vuonna 1991, minkä jälkeen paikalle muutti myös muita kulttuurialan toimijoita. Nyt se tunnetaan useiden teatterien, taiteilijoiden, yhdistysten ja käsityöläisten toimitilana.
Manilla: viinatehtaasta kulttuuritehtaaksikertoo rakennusten pitkästä teollisuushistoriasta sekä vilkkaasta kulttuuritoiminnasta viimeisten 30 vuoden aikana. Samalla se esittelee laajasti turkulaisen tanssi- ja teatteritaiteen sekä muun kulttuurialan historiaa. Kirjan keskeisessä roolissa on Pro Manillasäätiö, jonka ansiosta entinen teollisuuslaitos on nykyään ainutlaatuinen kulttuuritehdas.
Kirja ilmestyy syyskuussa 2021.
Rauno Lahtinen: Manilla: viinatehtaasta kulttuuritehtaaksi. Pro Manillasäätiö, Turku 2021 (216 s.)
Mikael - sata vuotta seurakuntaelämää
Runsaasti kuvitettu historiakirja valottaa myös sitä, miten seurakunta toimi monessa asiassa edelläkävijänä. Päivähoito, nuorisotyö, vanhustyö sekä monenlainen vähäosaisten auttaminen ovat asioita, joita tehtiin kirkon piirissä ennen kuin ne siirtyivät yhteiskunnan vastuulle. Viime vuosina näkyvää on ollut muun muassa ruoka-apu sekä maahanmuttajien parissa tehtävä työ.
Kirjasta löytyvät monien Mikaelin toimintaan vuosikymmenten aikana vaikuttaneiden henkilöiden tarinat. Seurakunnan historiaan mahtuu myös lukematon määrä kerhoja, monipuolista kulttuuritoimintaa sekä melkoinen määrä kahvittelua!
Roope Lipastin ja Rauno Lahtisen kirjoittama teos ilmestyy syyskuussa 2021.
Roope Lipasti & Rauno Lahtinen: MIKAEL – sata vuotta seurakuntaelämää. Turun Mikaelinseurakunta, Turku 2021 (160 s.)
Elämää 1950-luvun Turussa
Mitä tulee mieleen 1950-luvusta? Ainakin olympialaiset ja Armi Kuusela sekä kellohameet, lättähatut, Brylcreem ja rock’n’roll.
Kaikki nämä ajan ilmiöt olivat tuttuja myös Turussa. Suuret ikäluokat tulivat 1950-luvulla kouluikään, joten lapsia oli paljon ja koululuokat täynnä. Nuorisokulttuurin nousu hämmensi vanhempia: yht'äkkiä nuorilla oli oma musiikkinsa ja muotinsa.
Turkua purettiin ja rakennettiin kiivaaseen tahtiin, joten yhä useampi pääsi muuttamaan puutalosta mukavuuksilla varustettuun kerrostaloasuntoon. Sodan jälkeisen pula-ajan jäädessä taakse kahvia ja sokeria riitti jälleen ja kotiin voitiin hankkia monenlaisia uutuuksia kuten jääkaappi tai jopa televisio. Turun oma televisioasema lähetti turkulaisille paikallista ohjelmaa.
Suomen menestykset urheilussa ja kauneuskilpailuissa nostattivat kansan mielialaa. Ei ihme, että monien muistoissa 1950-luku kimaltelee edelleen jonkinlaisena kultaisena vuosikymmenenä.
Elämää 1950-luvun Turussa kertoo kaupungin elämänmenosta selkeästi vuosi vuodelta. Se esittelee arjen tapahtumia kotona ja työelämässä, katukuvan nopeaa muuttumista sekä nuorison elämää baareineen, mopedeineen ja elokuvineen. Kirja sisältää myös paljon ennen julkaisematon kuva-aineistoa turkulaisista arkistoista ja kotialbumeista sekä tietenkin ajan sanomalehdistä.
Rauno Lahtinen: Elämää 1950-luvun Turussa. Kustannusosakeyhtiö Sammakko 2022 (228 s.)
Kirja ilmestyy maaliskuussa 2022.
Murhia ja hirmutekoja maailmalla
Mitä tapahtui lentäjäsankari Charles Lindberghin vauvalle?
Kuka murhasi suomalaisen Tuula Höökin Jerseyn saarella?
Miksi kulttijohtaja Charles Manson halusi tappaa Sharon Taten?
Saatiinko Olof Palmen murhaajaa koskaan selville?
Murhia ja hirmutekoja maailmalla kertoo ympäri maailman tapahtuneista kuuluisista henkirikoksista 1800-luvulta nykypäivään. Kirjan hirmuteot ovat olleet aikanaan merkittäviä historiallisia tapahtumia, ja joidenkin tutkinta on kestänyt jopa vuosikymmeniä.
Ruotsin pääministeri Olof Palmen ampuminen ravisteli koko maailmaa. Sama koskee esimerkiksi Etelä-Afrikan pääministeri Hendrik Verwoerdin murhaa 1966 sekä kulttijohtaja Charles Mansonin tekoja Kaliforniassa. Francisco Gonzales oli vuonna 1964 ensimmäinen, joka toteutti joukkoitsemurhan tappamalla reittilentokoneen pilotit. Samana vuonna saksalainen Walter Seifert hyökkäsi koululuokkaan liekinheitin aseenaan.
Kaikki kirjan henkirikokset ovat olleet laajasti esillä suomalaisessa lehdistössä, ja joillakin tapauksilla on myös yllättäviä yhteyksiä Suomeen. Kirja kertoo paitsi rikoksista myös siitä, miten niistä on vuosikymmenten varrella uutisoitu.
Kirja alkaa Ison-Britannian ja Ranskan 1800-luvun lopun paljon julkisuutta saaneista sarjamurhaajista. Tunnetuin on Lontoossa toiminut Viiltäjä-Jack, jonka henkilöllisyys mahdollisesti selvisi muutama vuosi sitten dna-tutkimuksen avulla.
Moniin kirjassa esiteltäviin tapauksiin törmää jatkuvasti populaarikulttuurissa. Isossa-Britanniassa kaikki tietävät, keitä ovat esimerkiksi Jon Venables, Harold Shipman sekä Fred ja Rosemary West. Heidän rikoksensa eivät kuitenkaan ole useimmille suomalaisille tuttuja.
Kirja sisältää 30 karmivaa tarinaa muun muassa USA:sta, Isosta-Britanniasta, Ruotsista, Saksasta, Ranskasta ja Espanjasta.
Kirja ilmestyy elokuussa 2023.
Rauno Lahtinen: Murhia ja hirmutekoja maailmalla. Sammakko, Turku 2023.
Elämää 1960-luvun Turussa
Millainen oli
kiihkeä ja radikaali 1960-luku Turussa?
Tiedot kansainväliset tapahtumista ja muotivirtauksista vyöryivät kaupunkiin yhä nopeammin television tultua joka kotiin. Kukapa ei muistaisi John F. Kennedyn murhaa tai ensimmäistä kuulentoa? Turkua purettiin ja rakennettiin nopeammin kuin koskaan ennen. Kaupunkia kehitettiin autoilijoille, sillä elintason noustessa yhä useammalla oli varaa omaan henkilöautoon. Nuorisosta tuli kaupungilla yhä näkyvämpää, kun upolaiset ja pärtsärit kilpailivat katujen herruudesta.
Elämää 1960-luvun Turussa kertoo kaupungin elämänmenosta selkeästi vuosi vuodelta. Se esittelee arjen tapahtumia kotona ja työelämässä, katukuvan nopeaa muuttumista sekä nuorison elämää baareineen, mopedeineen ja elokuvineen. Kirja sisältää myös runsaasti ennen julkaisematonta kuva-aineistoa turkulaisista arkistoista ja kotialbumeista.
Kirja ilmestyy lokakuussa 2024.
Rauno Lahtinen: Elämää 19960-luvun Turussa. Sammakko, Turku 2024.
TURKU 800 - kaupungin elämäkerta
Vuonna 2029 juhlitaan Turun 800-vuotista historiaa, sillä vuonna 1229 piispanistuin siirrettiin Nousiaisista Koroistenniemelle. Varsinaisesti Turun kaupunki alkoi rakentua vasta noin vuoden 1300 tienoilla.
Turku 800 -kirja kertoo Turun tarinan keskiajalta 2020-luvulle. Se esittelee kaupungin tapahtumia, kehityslinjoja ja tärkeimpiä turkulaisia halki vuosisatojen pysähtyen monien kiinnostavien yksityiskohtien äärelle. Harva muistaa, millainen vaikutus vaikkapa Hansakaupalla, Turun verilöylyllä tai Isonvihan ajalla oli kaupungin kehitykseen. Kirjassa hyödynnetään uusimpia Turun historiasta tehtyjä tutkimuksia.
Turku oli keskiajalta lähtien Suomen suurin ja merkittävin kaupunki, ja lyhyen aikaa virallisestikin Suomen suuriruhtinaskunnan pääkaupunki. Turun palon 1827 jälkeinen vuosikymmeniä kestänyt jälleenrakennus ja vuosisadan lopun hiljaiselo vaihtuivat teollistumisen mukanaan tuomaan nopeaan kasvuun 1900-luvun alussa.
Toisen maailmansodan jälkeisiltä vuosikymmeniltä muistetaan muun muassa Turun massiivinen purku- ja rakentamisbuumi, opiskelijoiden määrän kasvu, ympäristötietoisuuden nousu, kulttuuripääkaupunkivuosi 2011 ja viime vuosikymmenten ripeä kansainvälistyminen. 2020-luvulla Turun väkiluku kasvaa nopeasti, ja kaupungin 2050-luvulle ulottuvat tulevaisuudensuunnitelmat ovat komeita. Millainen on Turku vuonna 2029 ja sen jälkeen?
Turku 800 - kaupungin elämäkerta ilmestyy vuonna 2026.