Quantcast
Channel: Raunon kirjablogi
Viewing all 59 articles
Browse latest View live

Turun puretut talot 2

$
0
0

Turun puretut talot 2 -kirjan kirjoittaminen oli yllättävä tai oikeastaan lähes tyrmistyttävä kokemus.

Toki jo tiesin, että Turusta on purettu paljon. Mutta tuhon täydellisyys ja varsinkin nopeus esimerkiksi Multavierun- ja Aninkaistenkadun tienoilla on häkellyttävää.

Vuonna 1955 otetuissa valokuvissa esittäytyy idyllinen puutalokaupunki. Vuonna 1960 siitä ei ollut jäljellä juuri mitään. Sama toistuu kaikkialla kirjan käsittämällä alueella: Kauppiaskadulla, Läntisellä Pitkäkadulla, Humalistonkadulla, Kristiinankadulla.

Viiden–kuuden vuoden aikana lähes koko keskustan rakennukset purettiin. Suuri osa oli puuta, mutta joukkoon mahtui paljon kivitalojakin. Mitään sääliä ei tunnettu eikä suojeluvaatimuksia juuri kuultu.

Jos 1950-luvun lopulta jotain purettavaa jäi, nekin menivät pääosin 1960-luvun alussa.

Kirjan vanhoja valokuvia on suorastaan vaikea tunnistaa Turuksi, sillä useimmissa ei ole jäljellä juuri mitään nykyturkulaiselle tuttuja kohteita. Kuvan taustalla näkyvä tuomiokirkon torni voi olla ainoa viite siitä, että kuva on tosiaan Eerikin- tai Aninkaistenkadulta. Onneksi sentään edes kuvat ovat jäljellä.

Kirja julkistetaan 22. syyskuuta 2011. Esittelen kirjan aineistoa ainakin seuraavissa tilaisuuksissa:
Turun kaupunginkirjaston Studio 6.10. klo 14
Turkuseuran Föritupa 12.10. klo 19
Nuorten taide- ja toimintatalo Vimma 13.10. klo 18.30

Satavuotias Pantteri

$
0
0

Asunto-osakeyhtiö Pantern Kaskenmäen rinteessä on epäilemättä yksi Turun hienoimmista asuinrakennuksista. Se vietti viime vuonna satavuotisjuhliaan.

Talon historiasta on nyt ilmestynyt kirja Pantern: Talo luostarin raunioilla. Nimi kertookin, että rakennuksen paikalla oli keskiajalla dominikaaniluostari.

Asunto-osakeyhtiöön kuuluu kaikkien turkulaisten tuntema jugendrakennus Kaskenkadun puolella sekä Hämeenkadun puoleinen uudempi osa, joka valmistui talvisodan alettua vuoden 1939 lopulla.

Panternin vanhemman osan on suunnitellut turkulainen jugendarkkitehti Frithiof Strandell, nuoremman rakennuksen taas arkkitehdit Bertel ja Valter Jung eli arkkitehtitoimisto Jung & Jung. Porraskäytävien upeat koristeet ja lasi-ikkunat ovat saksalaissyntyisen Willy Baerin käsialaa.

Rakennuksen ja varsinkin sen asukkaiden värikkäät tarinat ovat merkittävä pala Turun kulttuurihistoriaa.

Talon ja tontin historian kirjoittamisen aloitti pari vuotta sitten kulttuurihistorioitsija Hannu Laaksonen, joka kuitenkin menehtyi vuosi sitten työn ollessa vielä kesken. Jatkoin teoksen kirjoittamista erityisesti 1900-luvun jälkimmäisen puoliskon osalta. Lisäksi kirjaan kirjoittivat omat osionsa Helena Soiri-Snellman ja Christian Hoffman sekä talon asukkaat Martha Söderholm ja Finn Berg. Kirjan upeat valokuvat otti Martti Puhakka.

Kirjan teksti on sekä suomeksi että ruotsiksi (Pantern: Ett hus på klostergrund).

Kirja ilmestyy 10. lokakuuta 2011 ja se löytyy kaikista turkulaisista kirjakaupoista.

Vähä-Heikkilän vuosisata

$
0
0

Turun ruutukaava-alueen lounaiselle laidalle muodostui 1900-luvun alussa Vähä-Heikkilän esikaupunki. Aluksi alueen asutus keskittyi Korppolaismäelle, vähitellen myös muille seudun mäille.

1900-luvun alussa Vähä-Heikkilä oli Turun nopeimmin kasvanut esikaupunki, jonka olot herättivät huolta ja pahennusta. Alue liitettiin Turkuun 1939. Köyhän väen puutalorykelmistä muotoutui ihanteellinen omakotien täyttämä asuinalue keskustan tuntumassa.

Marraskuussa 2011 ilmestyy kirja Vähä-Heikkilän vuosisata, joka kertoo alueen vaiheikkaasta historiasta sanoin ja kuvin. Kirjan valokuvat on kerätty Turun arkistoista ja alueen asukkailta, suurinta osaa ei ole ennen julkaistu.

Alueen asukkaiden etuja ajamaan syntyi vuonna 1909 Vähä-Heikkilän Mäkitupalaisyhdistys ry. Aluksi sen tarkoituksena oli suojata mäkitupalaisten oikeuksia, sittemmin pääasiaksi ovat nousseet alueen asuinolojen ja ympäristön parantaminen. Uusi kirja kertoo myös yhdistyksen vaiheista sadan vuoden aikana.

Rauno Lahtinen: Vähä-Heikkilän vuosisata - Vähä-Heikkilän Mäkitupalaisyhdistys ry 100 vuotta

Puoli vuosisataa palveluasenteella

$
0
0

Lions Club Turku-Aninkainen juhlii puoli vuosisataa jatkunutta toimintaansa keväällä 2012. Uusi kirjani syntyikin lionsien tilauksesta.

”Puoli vuosisataa palveluasenteella – Lions Club Turku-Aninkainen 50 vuotta” kertoo LC Turku-Aninkaisen tarinan 1960-luvulta 2010-luvulle.

Vuosikymmenten aikana LC Turku-Aninkainen on avustanut lukemattomia eri kohteita Turun lisäksi muualla Suomessa sekä mm. Baltiassa.

Vuonna 1979 LC Turku-Aninkainen järjesti ensimmäiset Silakkamarkkinat. Yhä suositummiksi tulleiden Silakka- ja Saaristolaismarkkinoiden ansiosta klubista on tullut yksi Turun ja jopa Suomen tunnetuimmista lionsklubeista.

Kirja julkistetaan 31.3.2012.

Kävely 1920- ja 1930-lukujen Turussa

$
0
0
Uusi kirjani Kävely 1920- ja 1930-lukujen Turussa julkaistaan 2.11.2012.

Sotien välisten vuosikymmenten arkkitehtuuri värittää vahvasti Turun katukuvaa. Aikakausi oli arkkitehtuurin kannalta kiinnostava, sillä kahdenkymmenen vuoden aikana rakentamisen tyyli muuttui kokonaan.

1920-luvun jälkimmäisellä puoliskolla Turussa koettiin rakentamisen korkeasuhdanne. Erityisesti vuonna 1928 kaupungin keskustassa rakennettiin paljon.

Tyylikäs 1920-luvun klassismi vaihtui vuosikymmenen lopulla suoraviivaisia muotoja ja valkoisia seiniä suosineeksi funktionalismiksi, joka vakiinnutti 1930-luvulla asemansa. Varhaista funktionalismia edustavat mm. Alvar Aallon suunnittelemat Lounais-Suomen Maalaistentalo ja Turun Sanomien talo.

Turusta tuli Suomessa uuden modernin tyylin suunnannäyttäjä. Kesäkuussa 1929 järjestetyt Turun Messut muodostuivat funktionalismin esiinmarssiksi. Näyttelyalueen ilmeen suunnitelleet arkkitehdit Alvar Aalto ja Erik Bryggman olivat uuden arkkitehtuurin kärkinimiä Suomessa.

Kävely 1920- ja 1930-lukujen Turussa esittelee 70 turkulaista rakennusta sotien välisiltä vuosikymmeniltä. Mukana ovat Aallon ja Bryggmanin suunnittelemat talot, mutta myös kymmeniä muita kohteita. Rakennusten lisäksi kirja kertoo aikakauden Turusta ja esittelee kaupungissa vaikuttaneita arkkitehteja ja rakennusmestareita.

Kirjan upeat kuvat on ottanut turkulainen valokuvaaja Merja Otronen.

Rauno Lahtinen & Merja Otronen: Kävely 1920- ja 1930-lukujen Turussa.Turkuseura–Åbosamfundet 2012, 160 s.

Maakuntien ykkönen - Varsinais-Suomi

$
0
0
Huhtikuun lopulla 2013 julkaistaan uusi kirja Varsinais-Suomen historiasta. Maakuntien ykkönen kertoo Varsinais-Suomen tarinan historiallisen ajan alusta nykypäivään saakka. Varsinais-Suomi antoi nimensä koko maalle, mutta sen rooli on ollut keskeinen Suomen historiassa halki vuosisatojen.

Kirjan tekstin ovat kirjoittaneet FT Anu Lahtinen (vuodet 1100–1570), FT Juhani Kostet (1571–1721), Suomen historian professori Kirsi Vainio-Korhonen (1722–1808), FL Veikko Laakso (1809–1917) ja FT Rauno Lahtinen (1918–2012). Graafisesta suunnittelusta vastaa Antti Vaalikivi.

Kirja sisältää myös runsaasti ennen julkaisematonta kuvamateriaalia. Teoksen julkaisee 20 vuotta täyttävä Varsinais-Suomen liitto. 


Turku ilmasta

$
0
0


Turku ilmasta -kirja esittelee Turun keskustaa ja sen lähiympäristöä ilmavalokuvin.

Kirjan ilmakuvissa huomio kiinnittyy siihen suuren muutokseen, joka kaupunkikuvassa tapahtui noin sadan vuoden aikana. Puutalokaupunki muuttui nopeasti nykyaikaiseksi kerrostalojen kaupungiksi. Keskusta-alueen laidalla sijainneita teollisuusalueita ja peltoja otettiin uuteen käyttöön.

Kirjaan on valittu kaikkiaan yli 60 valokuvaa useasta eri arkistolähteestä. Suurikokoisissa koko sivun kuvissa ja niiden yksityiskohdissa riittää mielenkiintoista tutkittavaa. Suurin osa kuvista on aikaisemmin julkaisemattomia. Vanhin ilmavalokuva on vuodelta 1918 ja uusin 2000-luvulta.

Kuvien esittelytekstit on kirjoittanut FT Rauno Lahtinen, kuvat on valinnut turkulainen FM Seppo Kemppainen. Kirja ilmestyi lokakuussa 2013. Lue lisää Viestintäpalvelu Mesetan sivulta.

Turun puretut talot 3

$
0
0
Turun puretut talot -kirjasarjan kolmas osa jatkaa kaupungin kadonneiden ja usein jo unohdettujen rakennusten esittelyä.

Sarjan ensimmäisessä osassa esiteltiin Turun kauppatoria ympäröivien kortteleiden puretut kohteet. Toisessa osassa tehtiin laajempi kierros kaupungin keskustan ympäri.

Kirjasarjan kolmannen osan ensimmäinen kohde on Eerikin- ja Eskelinkadun kulmassa sijainnut Rouvasväen rukoushuoneen talo, joka purettiin vuonna 1969 Kansaneläkelaitoksen uuden rakennuksen tieltä.

Matka jatkuu jokirannan, Käsityöläiskadun, Puutarhakadun, Puistokadun ja Portsan kautta Turun sataman alueelle. Kirjan tunnetuimpia purettuja kohteita ovat Beetlehem-kirkko (kansikuvassa), Hotelli National, Barkerin tehtaat, jokirannan puutalot ja Sininen talo.

Turun puretut talot 3 esittelee peräti 118 purettua kohdetta kaupungin läntisestä keskustasta. Vanha kadonnut Turku herää eloon vanhoissa valokuvissa, joista suurin osa on ennen julkaisematonta aineistoa.

Kirja julkistetaan Turun kirjamessuilla 4. lokakuuta 2013. Kirjan kustantaa turkulainen Kustannusosakeyhtiö Sammakko.

Kävely puutalojen Turussa

$
0
0

Turku on puutalojen kaupunki. Vaikka suuri osa keskustan puisista rakennuksista on vuosikymmenten saatossa vaihtunut kerrostaloihin, vanhoja puutaloja on yhä jäljellä aivan Turun keskustassakin. Useiden viime vuosien purku- ja suojelukiistojen takia puutalot ovat jälleen mitä ajankohtaisin aihe.

Kävely puutalojen Turussa -kirja esittelee ensin kaupungin vanhimpia säilyneitä puurakennuksia. Sen jälkeen tehdään laaja kierros kaupunkia ympäröivillä vanhoilla puutaloalueilla. Kierros alkaa sataman alueelta ja kulkee mm. Portsan, Kähärin, Raunistulan, Nummen, Vasaramäen ja Vähä-Heikkilän kautta Ruissaloon.

Upeasti kuvitettu teos sisältää uusien valokuvien lisäksi myös ennen julkaisemattomia kuvia arkistoista. Kirja on kuviltaan ja tekstiltään täysin uudistettu painos vuonna 2004 julkaistusta samannimisestä teoksesta, jonka tekstin laati Hannu Laaksonen. Kirja aloitti Kävely Turussa -teosten sarjan.

Uuden teoksen kirjoittaja FT Rauno Lahtinen on turkulainen kulttuurihistorioitsija. Kirjan kuvat on ottanut turkulainen valokuvaaja Merja Otronen. Turkuseura-Åbosamfundet ry:n kustantaman kirjan julkaisupäivä on 5. marraskuuta 2013.

Jokirannan helmi

$
0
0
Aurajoen varrella osoitteessa Läntinen Rantakatu 27 sijaitseva kaksikerroksinen kivitalo on yksi Turun keskustan kauneimmista rakennuksista. Sillä on takanaan pitkä historia, sillä rakennus valmistui vuonna 1778 suolavarastoksi.

1900-luvun alussa rakennus uudistettiin jugendtyyliseksi asuintaloksi arkkitehti Frithiof Strandellin tekemien piirustusten mukaisesti. 1900-luvun aikana rapistumaan päässyt jugendtalo korjattiin entiseen loistoonsa 2000-luvulla.

Syksyllä 2013 ilmestynyt kirja Jokirannan helmi - Läntinen Rantakatu 27:n tarina kertoo entisen suolavaraston sekä tontin muiden rakennusten vaiheista 1600-luvulta aina nykypäivään saakka.

Huvila Airiston rannalla

$
0
0

Ruissalo on ollut turkulaisten kesänviettopaikka 1800-luvun puolivälistä lähtien, jolloin kaupunki sai saaren haltuunsa. Ruissaloon rakennettujen kauniiden huviloiden ansiosta siitä tuli vuosisadan lopulla ainutlaatuinen kesäidylli.

Kuuvanniemellä sijaitseva Villa Erstavik on yksi Ruissalon näyttävimmistä huviloista. Alkuperäinen vaatimaton rakennus laajennettiin vuonna 1887 komean puutarhan ympäröimäksi koristeelliseksi pitsihuvilaksi. Rakennuksen suojissa on vietetty kesiä jo yli 125 vuoden ajan.

Syksyllä 2013 ilmestynyt kirja Villa Erstavik - Huvila Airiston rannalla kertoo huvilan, sen omistajien sekä Ruissalon kesäasutuksen historiasta 1800-luvulta nykypäivään.

Turun puretut talot 1-3

$
0
0

Turun puretut talot -kirjasarjan kaksi ensimmäistä osaa ovat olleet loppuunmyytyjä jo pitkään. Nyt niitä taas saa, sillä Kustannusosakeyhtiö Sammakon kustantamat kirjat ilmestyivät eilen.

Kirjasarjan kolme ensimmäistä osaa sisältävät koko Turun keskustan alueen Aurajoen länsipuolella. 

Ensimmäisen osa keskittyy Kauppatoria ympäröiviin kortteleihin, toinen osa mm. Aninkaisten-, Humaliston- ja Kristiinankadun varsille ja kolmas Käsityöläiskadusta satamaan päin sijaitseviin alueisiin. Ensimmäisestä osasta löytyy lisäksi katsaus Turun villien purkuvuosikymmenten tapahtumiin 1950-luvulta 1980-luvulle. 

Turku voisi näyttää hyvin toisenlaiselta, jos...

KAKOLA - vankilan tarina

$
0
0
Kakolan nimi on tuttu kaikille suomalaisille. Vaikka vankilan toiminta loppui jo vuonna 2007, keskellä Turkua oleva kielletty kaupunki kiehtoo ihmisiä edelleen. Uusi kirja kertoo tämän ”hurjien poikien kodin” tarinan 1800-luvun puolivälistä 2000-luvulle saakka niin vankien kuin vartijoiden näkökulmasta.

Upeasti kuvitettu teos esittelee Kakolanmäen rakennusten historian, mutta keskittyy erityisesti vankien ja vartijoiden elämään ja vankilan kiinnostaviin tarinoihin. Ainutlaatuiset historialliset valokuvat esittelevät vankien ankeaa elämää 1800-luvun lopulta viime vuosikymmeniin.

Teos ei unohda myöskään viime vuosien tapahtumia: vankien lähdettyä rakennukset ovat saaneet uuden elämän matkailukohteena ja elokuvien kulissina.

Kirjan toinen kirjoittaja FM Anu Salminen on Turun kaupungin matkailuopas, joka tuntee Kakolan rakennukset ja tarinat läpikotaisin. Hän oli mukana kehittämässä Kakolan matkailukierrosta ja on kiertänyt vankilan satojen ryhmien kanssa. Kakolanmäen rakennukset eivät ole enää auki yleisölle, mutta kirjassa olevan kuvitetun kierroksen avulla on nyt mahdollista tutustua Kakolan selleihin, vankimielisairaalaan, lääninvankilaan ja muihin vankila-alueen kiinnostaviin paikkoihin.


Rauno Lahtinen & Anu Salminen: Kakola - vankilan tarina julkaistaan Taiteiden yössä 14. elokuuta 2014.

Turun historia yksissä kansissa

$
0
0

TURUN HISTORIA on seikkailu halki Turun vuosisatojen. Kirja kertoo maamme vanhimman kaupungin kiinnostavan tarinan esihistorialliselta ajalta nykypäivään. Kirja maalaa Turun historian päälinjat, mutta viivähtää myös monissa pienemmissä yksityiskohdissa painottuen 1900- ja 2000-lukuihin. Kirjan ote on kulttuurihistoriallinen, mutta siinä ei unohdeta myöskään kunnallispolitiikan kiemuroita.

TURUN HISTORIA kertoo mm. keskiaikaisen kaupungin tunnetuimmista asukkaista, Turun palon jälkeisestä jälleenrakentamisesta, 1900-luvun sotien vaikutuksesta ja viime vuosikymmenten populaarikulttuurista. Kirja sisältää runsaasti ennen julkaisematonta kuvamateriaalia arkistoista ja yksityisistä kokoelmista mm. sota-ajan ja 1950-luvun Turusta. Teoksen uudet upeat Turku-kuvat on ottanut Merja Otronen.

Tietokirja julkaistaan 30. syyskuuta 2014.

Rauno Lahtinen: Turun historia. Turkuseura-Åbosamfundet, Turku 2014. 207 sivua.

KOP-kolmio – maamerkki Turun sydämessä

$
0
0

Kansallis-Osake-Pankki järjesti keväällä 1960 suunnittelukilpailun Turun kauppatorin laidalle tulevasta uudesta toimitalostaan. Kilpailun voitti maailmankuulun arkkitehdin Viljo Revellin rohkea kolmionmuotoinen rakennus. Keväällä 1964 valmistunut liiketalo sai nimikilpailun tuloksena nimekseen KOP-kolmio.

KOP-kolmio oli Turun ensimmäinen varsinainen kauppakeskus. Rakennuksen katutasossa oli kaksi aina avoinna ollutta kauppakäytävää, joiden varsilla oli kymmeniä liikkeitä. Toisen kerroksen pankkisaliin noustiin liukuportaita pitkin suoraan ulkoa kadulta. Pankki oli yksi Suomen moderneimmista. Erityisesti huomiota herätti toisen kerroksen autopankki, jonne ajettiin Eerikinkadun puoleista ajoramppia pitkin.

50-vuotias KOP-kolmio on nykyään Turun tunnetuimpia rakennuksia. Monia muodonmuutoksia vuosikymmenten aikana kokenut kulttuurihistorialtaan mielenkiintoinen liiketalo on saneerattu entiseen loistoonsa ja on Turun keskustan huomattavimpia arkkitehtonisia kohteita. Tämä kirja kertoo rakennuksen tarinan unohtamatta myöskään tontin varhaisempia vaiheita.

KOP-kolmio – maamerkki Turun sydämessä ilmestyy tammikuussa 2015. Kirjaa myyvät Turun Kansallinen Kirjakauppa sekä Pieni Kirjapuoti.



Siivuna vai palana?

$
0
0
Koko kesä mediassa on jauhettu vaalirahakohusta. Vasta lihatiskikohu sai vaalirahat unohtumaan. Eikä ihme – mikään ei myy paremmin kuin kunnon ruokaskandaali.

Kaikki entiset lihatiskityöntekijät kiirehtivät nyt lehtiin kertomaan toinen toistaan kauheampia tarinoita siitä, miten vanhasta kirjolohesta pestiin Vimmillä taas tuoreen näköinen.

Muistan itsekin joskus muinoin 90-luvulla ihmetelleeni lähikaupan lihatiskillä seisseitä kuivettuneita makkaransiivuja ja epäilyttävän pieneksi silpuksi jauhettua sika-nautaa. Eivät vissiin olleet kauppaan ihan vastikään tullutta tavaraa.

Sittemmin lihatiskillä töissä ollut kaverini valaisi minua siitä, mitä kaupan takahuoneessa todella tapahtuu. Taisin sen jälkeen karttaa lihatiskejä aika monta vuotta.

K-kaupan Väiski vannoi muinoin, että lihatiski on k-kauppiaalle oikein kunnia-asia. Juu, niin se olikin: kovimman kunnian tosin sai se myyjä, joka onnistui kauppaamaan pahaa aavistamattomalle asiakkaalle viikon ajan tiskillä seisseen vihoviimeisenkin roiskeen. Hävikkiä ei saanut tulla.

Lihatiskikohu unohtuu ensi viikkoon mennessä, kun Ilkka Kanervan Nova Kiinteistökehitykseltä saamia synttärilahjoja aletaan karhuta takaisin korkojen kera tai Vappu Pimiä saa sikainfluenssan. Media toimii usein kuin lihatiski: samat vanhat kohut voidaan sitten taas nostaa tuoreena lööppeihin parin vuoden päästä, kun joku jälleen löytää lihapaketistaan homeisen sisäfileen.

Turun jugend

$
0
0

1900-luvun alussa kukoistanut jugend kehittyi Turussa omaperäiseksi tyylisuunnaksi. Paikalliset arkkitehdit ja rakennusmestarit suunnittelivat satoja rakennuksia, joista suuri osa on säilynyt nykypäivään.

Turun jugend -kirjassa aikakauden Turku herää uudelleen henkiin. Arkkitehtuurin lisäksi kirja esittelee lasimaalauksia, huonekaluja, taidetta, muotia ja mainontaa. Aikakauden ihanteena oli luoda kokonaistaideteoksia, joissa kaikki osa-alueet voidaan toteuttaa yhtenäisen tyylin mukaisesti. 

Kirja sisältää runsaasti ennen julkaisemattomia arkistokuvia sekä Merja Otrosen ottamia upeita uusia valokuvia turkulaisista jugendrakennuksista ja niiden koristeellisista yksityiskohdista. Turun jugend on vuoden kaunein Turku-kirja!

Kirja ilmestyy syyskuussa 2015. 

Rauno Lahtinen: Turun jugend. Turkuseura - Åbosamfundet 2015, 162 s.

Turun puretut talot 4

$
0
0

Turun puretut talot -kirjasarjan neljäs osa on ilmestynyt.

Kirjasarjan kolmessa ensimmäisessä teoksessa on esitelty Aurajoen läntisen puolen puretut kohteet. Turun puretut talot 4 esittelee itäisen Turun puretut korttelit. Kirja kertoo aluksi Hämeenkadun varrella olleiden rakennusten tarinat. Matka jatkuu Uudenmaankadun, Sirkkalankadun, Itäisen Pitkäkadun ja Piispankadun kautta Turun kasarmin ja Kirkkotien seuduille asti.

Turun puretut talot 4 esittelee yli sata kadonnutta kohdetta. Alueen tunnetuimpia purettuja rakennuksia ovat kirjan kannessakin näkyvä Nobelin talo sekä Koulukirjakaupan talo Uudenmaankadulla, Jakobssonin talo Hämeenkadulla sekä Piispankadun varren puutalot. Suuri osa kohteista on puutaloja, mutta mukaan mahtuu suuriakin kerrostaloja ja teollisuuslaitoksia.

Itäisen Turun kadonnutta puutaloidylliä ei ole koskaan aiemmin esitelty näin laajasti. Katunäkymät ovat muuttuneet niin paljon, että monessa tapauksessa kuvia on vaikea tunnistaa Turusta otetuiksi. Suurin osa kirjan valokuvista on ennen julkaisemattomia.


Rauno Lahtinen: Turun puretut talot 4. Kustannusosakeyhtiö Sammakko, Turku 2015 (256 s.).

KAKOLA - vankilan tarina

$
0
0
Kakolan historia kiinnostaa ihmisiä edelleen. Uudistettu ja ajan tasalle saatettu kolmas painos kirjasta KAKOLA – vankilan tarina ilmestyy joulukuussa 2015.

Kirjan ensimmäisen painoksen ilmestyessä kesällä 2014 Kakolan vankilarakennusten tulevaisuus oli vielä täysin auki. Sen jälkeen Kakolanmäki on herännyt eloon: vankilanjohtajan rakennuksiin avattiin kesäkahvila ja näyttely, vankimielisairaalaan saneerataan asuntoja ja keskusvankilan yhteyteen on suunnitteilla mm. tornitalo.

Vaikka vankilan toiminta loppui jo vuonna 2007, keskellä Turkua olevan kielletyn kaupungin nimi on edelleen tunnettu kaikkialla Suomessa ja herättää voimakkaita tunteita. Kirja kertoo tämän ”hurjien poikien kodin” tarinan 1800-luvun puolivälistä 2000-luvulle saakka niin vankien kuin vartijoiden näkökulmasta.

Teos esittelee Kakolanmäen rakennusten historian, mutta keskittyy erityisesti vankien ja vankilassa töissä olleiden ihmisten elämään sekä vankilan kiinnostaviin tarinoihin. Ainutlaatuiset historialliset valokuvat esittelevät vankilan ankeaa elämää 1800-luvun lopulta viime vuosikymmeniin. Kirjassa ei unohdeta myöskään viime vuosien tapahtumia: vankien lähdettyä rakennukset saivat uuden elämän matkailukohteena ja elokuvien kulissina.

Kirjan toinen kirjoittaja FM Anu Salminen on Turun kaupungin matkailuopas, joka tuntee Kakolan rakennukset ja tarinat läpikotaisin. Hän oli mukana kehittämässä Kakolan matkailukierrosta ja on kiertänyt vankilan satojen ryhmien kanssa. Kakolanmäen vankilarakennukset eivät tällä hetkellä ole auki yleisölle, mutta kirjassa olevan kuvitetun kierroksen avulla on mahdollista tutustua Kakolan selleihin, vankimielisairaalaan, lääninvankilaan ja muihin vankila-alueen kiinnostaviin paikkoihin.


Rauno Lahtinen & Anu Salminen: Kakola – vankilan tarina. Kustannusosakeyhtiö Sammakko, Turku. Kolmas painos 2015. (232s.)

Turun vanhat talot värityskirjana

$
0
0

TURUN WANHAT TALOT on uudenlainen Turku-aiheinen värityskirja, joka sisältää lähes 50 väritettävää kohdetta. Kaikki kirjan kuvat ovat yli sata vuotta vanhoja arkkitehtien ja rakennusmestarien itsensä tekemiä kauniita julkisivupiirustuksia.

Kuvien yhteydessä kerron lyhyesti kunkin rakennuksen tarinan. Osa kirjan taloista on jo purettu, osa on edelleen olemassa. Monet värityskirjan rakennuksista ovatkin tuttuja Turun puretut talot -kirjasarjasta sekä Turun jugend -kirjasta. Mukana on myös muutamia upeita rakennussuunnitelmia, joita ei koskaan toteutettu.

Värityskirjasta löytyvät mm. Sininen talo, Hamburger Börs, Turun kaupungintalo, Beetlehem-kirkko, vanha postitalo, Asunto Oy Pantern sekä suuri joukko 1900-luvun alun koristeellisia puutaloja.

Kirjan upeat ja koristeelliset julkisivut todella houkuttelevat kokeilemaan erilaisia väriyhdistelmiä. Luo Turulle aivan uusi värimaailma!

Rauno Lahtinen: Turun wanhat talot. Värityskirja. Kustannusosakeyhtiö Sammakko, Turku 2015
Viewing all 59 articles
Browse latest View live